Επανέρχεται από τον Άδωνι η υγειονομική διάταξη 39Α για την προ(σ)αγωγή της δημόσιας υγείας





Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να καταργήσει την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης του Λοβέρδου (υγειονομική διάταξη 39Α), επαναφέροντας την και καταργώντας στην ουσία τον ίδιο τον τίτλο του υπουργείου του "Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης". Την υγειονομική διάταξη 39Α είχε πρόσφατα καταργήσει η προηγούμενη υφυπουργός υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Με βάση την διάταξη αυτή είχαν γίνει προσαγωγές, υποχρεωτικές εξετάσεις και συλλήψεις εκδιδόμενων ατόμων, χρηστριών ναρκωτικών ουσιών αλλά και τρανς ατόμων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ στην συνέχεια πολλές από αυτές διαπομπεύτηκαν και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη για να αθωωθούν τελικά όλες από τα δικαστήρια.



Η διάταξη αυτή, όπως λέει, έχει σκοπό την "προστασία της δημόσιας υγείας" αλλά επί της ουσίας μόνο αυτόν τον σκοπό δεν εξυπηρετεί και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε στο παρελθόν μας το αποδεικνύει περίτρανα.

Πρόκειται για μια φασιστική διάταξη, η οποία στοχοποιεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, στιγματίζοντας και καταδεικνύοντας τες ως δημόσιο κίνδυνο, δίνει το ελεύθερο για συλλήψεις, υποχρεωτικές εξετάσεις και θεραπείες, ακόμα και την εφαρμογή καραντίνας προκειμένου να μας προστατέψουν από τα μη υγιή/καθαρά/κοινωνικά αποδεκτά μιάσματα.

Μόνο που η προαγωγή της δημόσιας υγείας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί δικαιολογία για την παράφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον στιγματισμό ανθρώπων που το μόνο τους σφάλμα είναι ότι ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε "υψηλού κινδύνου", ούτε επιτυγχάνεται ποτέ με την καταστολή και την καλλιέργεια του φόβου.

Σε μια χώρα όπου η πρόληψη αποτελεί άγνωστη λέξη και φαίνεται να προτιμά την καταστολή και τις κινήσεις εντυπωσιασμού από το να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα, δεν μπορεί κανείς να μας πείσει πως μια τέτοια διάταξη μπορεί να είναι χρήσιμη για την δημόσια υγεία ή λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Το μόνο που καταφέρνει, είναι να χρησιμοποιήσει τον τρόμο και τον εντυπωσιασμό προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και να αναπαράγει συγκεκριμένες ιδεολογίες.

Με επιχειρήσεις σκούπα, υποχρεωτικές εξετάσεις και καραντίνα, το μόνο που μπορεί κανείς να πετύχει είναι η διασπορά του φόβου, η ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση ήδη βαλλόμενων από πολλές πλευρές κοινωνικών ομάδων και τον αποκλεισμό τους από την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόληψης, ενώ οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση. Επιπλέον, δαιμονοποιεί τον HIV και άλλα νοσήματα, ενισχύοντας το στίγμα, τις προκαταλήψεις αλλά και την πεποίθηση πως αφορά μόνο συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και όχι όλες και όλους μας.

Οι "υγειονομικές βόμβες" λοιπόν από τις οποίες είχε βάλει σκοπό να μας προστατέψει με την διάταξη αυτή ο Λοβέρδος, δεν είναι οι άνθρωποι που ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή φέρουν κάποιο νόσημα, αλλά οι φασιστικές πολιτικές της καταστολής και του τρόμου.

Αν τώρα εσένα, νιώθεις ότι η διάταξη αυτή δεν σε αφορά και δεν είναι λόγος για να αντιδράσεις, κάνε λίγο υπομονή. Μπορεί να σε πιάσουν με την επόμενη.

Την εν λόγω υγειονομική διάταξη μπορείτε να δείτε εδώ.

Παρακάτω το κοινό Δελτίο Τύπου οργανώσεων/συλλογικοτήτων για την επαναφορά της διάταξης :

"Η απόφαση του νέου Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Άδωνη Γεωργιάδη, να επαναφέρει σε ισχύ την υγειονομική διάταξη 39α μέσα στις πρώτες δέκα μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του παραβλέποντας: 

α) την ομόφωνη εισήγηση για την κατάργηση της διάταξης που έδωσε η επιτροπή που είχε συστήσει η πρώην Υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, 

β) την πολυσέλιδη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη όπου περιγράφεται ξεκάθαρα ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας της διάταξης, 

γ) την εσωτερική και διεθνή κατακραυγή για τις πρακτικές ποινικοποίησης της μετάδοσης, 

δ) τις συστάσεις του UNAIDS (Γραφείου HIV/AIDS στον ΟΗΕ) προς το Υπουργείο που έφτασαν πέρσι ως κεραυνός αλλά και τις πρόσφατες προτάσεις του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την πρόληψη νοσημάτων) για τους τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών αναφορικά με τον διακριτικό ρόλο της ΕΛ.ΑΣ στο δρόμο, 

ε) το γεγονός ότι πλέον όλες οι κρατούμενες που κατηγορούνταν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη αθωώθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από την πολυεπίπεδη και συντονισμένη αντίδραση. 

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εφαρμογή πολιτικών που μας πάνε ως κοινωνία στο μεσαίωνα. Η πρόσβαση σε δωρεάν και δημόσια υγεία, η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι για μας αδιαπραγμάτευτα. 

Όταν η επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανώς δεν το συμμερίζεται αυτό, έχουμε ευθύνη με τη δράση μας να το καταστήσουμε σαφές.

Συνυπογράφουν οι οργανώσεις/συλλογικότητες :

ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, PRAKSIS, ATHENS PRIDΕ, HOMOPHONIA – THESSALONIKI PRIDΕ, ΣΥΝΘΕΣΗ, ΟΛΚΕ, COLOUR YOUTH, GOOD AS YOU(TH), PROUD PRESS, ΛΟΑ, ΛΕΣΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, QUEERTRANS, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ, ACT-UP HELLAS, ΛΟΘ, ΣΥΔ, BLENDER, ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Σύλλογος ασθενών ήπατος, THESSALONIKI PRIDE, Ε.Π.Σ.Ε"




2 σχόλια:

Newsroom είπε...

Αν θέλετε, ρίξτε μια ματια σ΄ αυτήν την ανάρτηση:

Υποπτος για AIDS; Συλλαμβάνεσαι με εντολή Άδωνη!

http://wp.me/p19f8Y-Gx

Ευχαριστώ

Γιώργος Μούλκας, δημοσιογράφος

fckdupathens είπε...

Απάτη – από ΜΚΟ ACTUP

http://fckdupathens.wordpress.com/2014/02/20/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BC%CE%BA%CE%BF-actup/